Podľa Dzurindu reforma zdravotníctva nemá alternatívu

06.04.2006 Bardejov

Bardejov 6. apríla (TASR) – Reforma zdravotníctva nemá podľa predsedu vlády SR Mikuláša Dzurindu alternatívu. Presvedčil ho tom aj dnešný rozhovor so zdravotníckymi zamestnancami Nemocnice s poliklinikou sv. Jakuba v Bardejove, povedal premiér.

Ako pred novinármi po skončení vyše hodinovej diskusie premiér vyhlásil, neprišiel do Bardejova odhovárať zamestnancov od štrajku. „ Štrajk je osobný postoj každého, kto do neho vstúpi, “ vyhlásil. Novinárov sa sám spýtal, či „ je dnes na Slovensku sektor, kde sa môžeme merať s Nemcami, Francúzmi, Britmi hneď? "
Premiér sa odmietol vyjadriť k tomu, aké kroky vláda podnikne, keď sa po začatí ostrého štrajku v nemocniciach objavia sťažnosti pacientov na nekvalitnú zdravotnícku starostlivosť. Nevyjadril sa ani k otázke, či štrajkujúci dosiahnu zvýšenie svojich platov. Poznamenal však, že pracovno-právny vzťah nie je medzi vládou a zamestnancom, ale na báze Zákonníka práce.
Reforma slovenského zdravotníctva je podľa Dzurindu v procese, ktorý ešte zďaleka nie je zavŕšený. „ Potrebné je dokončiť ho najmä na tej mikroúrovni, aby to lepšie fungovalo medzi zdravotníckymi poisťovňami a poskytovateľmi zdravotnej starostlivosti. " Pripomenul zároveň, že mu ešte nikto nepovedal, aká je alternatíva k tomu, čo jeho druhý vládny kabinet v tomto rezorte urobil. "Lepšie ako vracať sa do obdobia nejakej veľkej nedefinovateľnej čiernej diery, ktorá pohltí všetko bez ohľadu na to, žeby sme vedeli kam tie peniaze išli, je potom lepšie ten proces dokončiť, " dodal.
Premiér priznal, že slovenské zdravotníctvo prechádza nesmierne ťažkým a zložitým obdobím. Na príklade bardejovskej NsP, transformovanej v roku 2002 na neziskovú organizáciu (n. o. ) povedal, že problémy sa dajú zvládnuť. Ako ho informoval riaditeľ n. o. Marián Petko, pred tromi rokmi NsP vyrobila stratu necelých sto miliónov Sk a dlhy jej mesačne rástli o ďalších päť až sedem miliónov Sk. Vlaňajšie hospodárenie však uzavrela nemocnica s miernym ziskom. Predchádzalo tomu prijatie a uplatnenie zložitých racionalizačných opatrení, napr. zníženie počtu zdravotníckych zamestnancov z asi tisíc na 620. Dzurinda v tejto súvislosti pripomenul, že NsP pomohlo aj oddlženie od štátu.
 

Vyberte región